088 628 74 00

Lokaal tarief ma t/m vrij 8–17u

Mauritsklinieken > De huid > Overmatig transpireren

Overmatig transpireren

hyperhydrose overmatig zweten of transpirerenOvermatig transpireren of overmatig zweten wordt ook wel Hyperhidrose genoemd. Er is sprake van Hyperhidrose als de zweetproductie zo fors is dat het belemmerend werkt in het dagelijkse sociale leven. Of als bepaalde activiteiten, zoals autorijden (door een glippend autostuur), moeilijk worden.

Zweten is het uitscheiden van vocht dat wordt gemaakt in speciale orgaantjes in de huid: de zweetklieren. Zweetklieren komen over de hele huid voor. In de handen, voeten en oksels zitten de meeste zweetklieren. Mensen zweten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Als het lichaam oververhit dreigt te raken door inspanning of koorts, kan het lichaam door zweten makkelijker afkoelen.

Mensen met hyperhidrosis zweten in veel grotere hoeveelheden dan nodig om hun temperatuur te regelen. De overmatige transpiratie kan gepaard gaan met een onaangename geur.

Overmatig transpireren herkennen

Bij hyperhidrosis van de handen zijn de handpalmen vochtig of zelfs erg nat. Soms ontstaat verweking van de huid, waarbij de opperhuid bleek van kleur wordt en gaat rimpelen, alsof men te lang met de handen in het water is geweest. Dit kan storend zijn bij sociale contacten. Hyperhidrosis is een zichtbare aandoening en kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen en schaamtegevoelens. Naast de psychologische gevolgen kan overmatig zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen. 

De oorzaak van overmatig transpireren of overmatig zweten is niet bekend. Ongeveer een derde tot de helft van de mensen met hyperhidrosis heeft een familielid met hetzelfde probleem. Dat zou kunnen wijzen op een mogelijke erfelijke factor.

Behandeling overmatig transpireren

Overmatig transpireren (hyperhidrosis), kan worden behandeld met medicijnen. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze veel bijwerkingen hebben. Overmatig transpireren, kan goed worden behandeld met Botox. De dermatoloog spuit hierbij een kleine hoeveelheid Botox in uw oksel. De behandeling heeft binnen een week positief resultaat. Uit onderzoek blijkt dat de zweetproductie met 83 procent afneemt. Als de effecten van de eerste behandeling zijn verdwenen, kan de behandeling herhaald worden. Dit is meestal na 4 tot 7 maanden.

De dermatologen van de Mauritsklinieken zijn gespecialiseerd op het gebied van overmatig transpireren. Zij helpen u graag de hyperhidrosis beheersbaar te maken.

Bel gerust voor meer informatie of maak een afspraak met onze specialisten op één van onze vestigingen bij u in de buurt. 

Overmatig transpireren, wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf een aantal dingen doen om overmatige transpiratie beheersbaar te maken. Kies bijvoorbeeld kleding waarin u koel blijft. Natuurlijke vezels zoals katoen zijn koel, maar absorberen het zweet en blijven langer vochtig. Synthetische vezels zijn veel warm maar helpen het zweet van het lichaam te verdampen en voelen droog aan. Verander dagelijks van kleding, houd uw omgeving koel en goed gelucht.

Vermijd voedsel en dranken die transpiratie veroorzaken. Deze zijn voor iedereen verschillend, u weet waarschijnlijk het best wat bij u problemen veroorzaakt. Stress, emoties en angst zijn veel voorkomende problemen voor iedereen en kunnen transpiratie veroorzaken. Dit geldt des te meer voor mensen met hyperhidrosis. Plan uw activiteiten zorgvuldig en neem de tijd om te ontspannen.